Wyspa Pag jest bujnie porośnięta trawą i ziołami takimi jak: szałwia, macierzanka piaskowa, koper włoski.
Panuje tu klimat łagodny, śródziemnomorski, ale zimą wieją wiatry nazywane: paskie bury, przez które uprawiane w dolinach drzewka winne są niskie i szerokie. Na szczęście dogrzewa je słońce, dzięki któremu winogrona są bardzo słodkie.
Mieszkańcy wyspy Pag hodują owce, uprawiają winnice, produkują sól i parają się rybołówstwem. Zajmują się również wyrobem wędlin z wieprzowiny i produkcją prsut, suszonej, solonej szynki.
Wyspa jest też miejscem bogatym w znaleziska archeologiczne.
Karnawał zimowy organizowany jest tutaj zaraz po święcie Trzech Króli i trwa do środy popielcowej. W każdą sobotę odbywają się w hotelach i restauracjach zabawy karnawałowe. Oprócz zimowych imprez, można się tu również pobawić w czasie karnawału letniego, który organizowany jest zazwyczaj 27 lipca. Własnie wtedy mieszkańcy miasta przebierają się i spacerują po ulicach.
Charakterystyczne stroje ludowe pochodzące jeszcze z czasów weneckich zachowały się w wielu tutejszych domostwach. Mężczyźni noszą białe koszule, białe spodnie i czarną, krótką kurtkę i czerwoną czapeczkę. Ich szyje zdobią jedwabne chustki w żywych barwach. Z kolei kobiety noszą spódnice i bluzki, które są kolorowe i bogate w motywy. Na ich głowach zobaczyć można pokrivac, jest to trójkątny kawałek płótna.
Na wyspie można uprawiać wspinaczkę na skałach, są tutaj oznaczone trasy wspinaczkowe. Równie chętnie z uroków wyspy korzystają rowerzyści, szczególnie w maju.
Źródła:
- Photo credit: Panoramio via wikipedia.com / CC BY 3.0;
- Photo credit: Milbert via wikipedia.com / CC BY-SA 3.0;
- Photo credit: Gap via wikipedia.com / CC BY-SA 2.5;