Każdy powie, że Boże Narodzenie jest czasem wspaniałym i niezwykłym. Również w Chorwacji, właśnie te święta są jedne z najważniejszych świąt religijnych. To czas magiczny i bajkowy, posiadający wspaniałe tradycje, nieco inne od tego, co znamy w naszych domach.
Choć na Chorwackim stole pojawią się wiele tych samych potraw co w Polsce, to są też i takie zwyczaje, o których dowiemy się dopiero pierwszy raz. Wiedzieliście np. że zamiast kompotu z suszu pije się wino? Jeśli tradycje w Chorwacji są dla was obce, to gorąco polecam przeczytać artykuł. Dzięki nam dowiecie się wiele ciekawych informacji.

Adwent

Adwent dla Chorwata to czas refleksji i wyciszenia. Jest to także czas przygotowania się do świąt, które rozpoczynają się cztery niedziele przed Bożym Narodzeniem. Wiele Chorwatów tak samo, jak i w Polsce, w czasie Adwentu uczęszczają na roraty.

Badnjak

Właśnie tak nazywa się święto Wigilii, które nie wiele się różni od świąt innych krajów Europy. Tutaj także uświadczymy sianko pod obrusem czy piękne szopki. Bardzo ciekawym zwyczajem w Chorwacji jest przynoszenie do domu trzech pni. Owe pnie symbolizują Trójcę Świętą, a ogień z rozpalonego drewna ma zapewnić domostwu szczęście i powodzenie. Bardzo pięknym i nieodłącznym elementem świąt, są także wszechobecne świece, które tworzą wspaniały klimat domu.

Potrawy

Każdy moment Wigilii jest bardzo mile spędzany przy stole w rodzinnym gronie. Święta w Chorwacji mają bardzo dużo istotnych elementów, podobnych do naszych świąt. Często zamiast dań mięsnych są wybierane ryby marynowane, pieczone lub faszerowane.

Jednak w niektórych regionach Chorwaci często podają różne mięsa. Więc jeśli u nas w Polsce króluje karp, to w Chorwacji króluje pieczony prosiak. Często też uświadczymy dania z Indyka,
a w Dalmacji możemy skosztować ze świetnie sycącej i rozgrzewającej zupy z dorsza.

Najlepsze świąteczne smaki w :



- Pašticada – Jest to duszone mięso wołowe z aromatycznym sosem. Najlepiej komponuje się z makaronem domowej roboty i czerwonym winem.

- Sarma – To danie, które jest odpowiednikiem Polskich gołąbków. Różnica polega tylko na tym, że mięso zawinięte jest w liście z kiszonej kapusty. Sarma jest zwana daniem wyjątkowym, a jej smak nabiera większej jakości po dłuższym upływie czasu.

- Tradycyjny Chlebek – Północna część Chorwacji rozpoczyna Wieczerzę od tradycyjnego chlebka. Chleb wnosi małe urozmaicenie od potrawy przygotowanej z podduszonej fasoli, mocno kiszonej kapusty i cebuli.

-Bakalar - To gulasz z suszonego dorsza, który łatwo przyrządzić i miło jest się zachwycić Pszenica

Tradycją w Chorwacji jest wysiewanie na talerzu ziaren pszenicy. Jest to tradycja kojarzona
z dniem 13 grudnia, kiedy to kiełkująca roślinka zostaje oplatana kolorową wstążką w barwach Chorwackich.

Choinka i jej historia

Początkową fazą były drzewka liściaste, które były przyozdobione orzechami, migdałami, gruszkami i jabłkami. Drzewko było też przyozdobione samodzielnie wykonanymi słodyczami.Dziś w domach w Chorwacji króluje choinka ozdobiona tak jak w większości krajach. Kupiony kartonowy żłobek ze sklepu zastąpił niegdyś żłobek wykonany z gliny. Moim zdaniem, jeśli by przetrwała początkowa tradycja, to byłoby to niezwykle interesujące urozmaicenie, które wyróżniłoby Chorwatów na tle innych krajów.Jednak ciekawą tradycją jest wieniec wykonany z iglastych gałązek. Zwykle są w nie wplecione cztery świece, które mają za zadanie przypominać o czterech dekadach przed przyjściem na świat Zbawiciela.

Dziadek mróz

Dziadek mróz przynosi prezenty Chorwatom. Jest to postać, która jest bardzo podobna do naszego Św. Mikołaja. Jednak dla tych, którzy są niegrzeczni, pod poduszką u Chorwatów można znaleźć rózgę, przyniesioną przez Krampusa. Rózga ma przypominać niegrzecznym dzieciom o poprawie