Produkcja win w Chorwacji jest zróżnicowana pod względem jakości. Możemy tu znaleźć zarówno wina zwykłe, stołowe, jak również mocniejsze, bardziej klasyczne i wyraziste w smaku. Mieszkańcy Chorwacji zaopatrują się w wina pochodzące bezpośrednio z winnic, nabywają je w ilościach hurtowych. Rozproszeni po Półwyspie Istria i na wzgórzach Samobor w pobliżu Zagrzebia właściciele niewielkich przedsiębiorstw winiarskich sprzedają wina klientom bezpośrednim. Najbardziej popularnym i należącym do elity win jest wino czerwone pochodzące z Dingac na Półwyspie Peljesac w Dalmacji Południowej. Należy do alkoholi mocnych, idealnie dopasowanych do wszelakich dań mięsnych. Niestety nie jest ono tanie. Butelka kosztuje mniej więcej 80 kn. Z tych samych stron warto skosztować jeszcze innego, tańszego wina czerwonego Plavac. W Dalmacji możemy spotkać się z jeszcze jednym winem o nazwie Postup. W Szybeniku, w północnej części Dalmacji warto spróbować win czerwonych: Plavina i Babic. Tuż obok, w Primostenie produkowane jest również wino Babic. Istria ukierunkowana jest głównie na wytwarzanie win białych, ale i tutaj można pokusić się o degustację przyjemnego w smaku wina czerwonego Teran. Z win białych godne uwagi są wina z Istrii Muscatel i Malvazija. Z kolei na wyspie Korcula warto skosztować Kastelet, Posip, jak również Grk. Najprawdopodobniej wina chorwackie zapoczątkowane zostały przez Greków, którzy produkowali je w winnicach na wyspie Vis. Obecnie na tej wyspie znajduje się mnóstwo małych winnic, które nakierowane są na wytwarzanie win Viski Plavac i Vugava. Według znawców trunków najlepszym winem pochodzącym z wysp jest Vrbnicka Zlahtina. Produkowane jest w okolicach miasta Vrbnik na wyspie Krk. To wino słomkowe, które doskonale nadaje się do potraw rybnych. Idealnie sprawdza się także w gorące letnie wieczory. Z win deserowych polecić warto Prosek, które wspaniale sprawdza się do deserów. Tradycją stało się już dodawanie do wina niewielkiej ilości wody niegazowanej albo też wody sodowej w zależności od indywidualnych preferencji. Mieszkańcy Chorwacji z lubością dodają także do czerwonego wina sok pomarańczowy, w ten sposób komponując napój orzeźwiający, idealny na upalne dni. Dzięki niemu łatwiej znieść wysoką temperaturę. Z koli Slawonia może poszczycić się winami Grasevina i Kutjevo Chardonnay. Sprawdzają się one rewelacyjnie przy konsumowaniu rybnych potraw pikantnych, charakterystycznych dla tego regionu. Poza winami popularne w Chorwacji są piwa, szczególnie latem. Często spotkamy smaczne i znane Karlovacko z Karlovaca. Jest to piwo czyste, cierpkawe, o ciekawym posmaku. Drugim piwem powszechnie wykorzystywanym do ugaszenia pragnienia jest Ozujsko pochodzące z Zagrzebia. To piwo ciemne, ciężkie. Slawonia zaoferuje nam przepyszne piwo jasne o nazwie Ozijecko. W lokalnych restauracjach natkniemy się również na miejscowe trunki. Możemy skosztować ognistej grappy, która podawana jest już po posiłku. Również po jedzeniu możemy zamówić Sljivovicę, która należy do alkoholi mocnych. Warto spróbować jeszcze innych wódek, jak chociażby Maraskino, likieru wiśniowego pochodzącego z Zadaru, czy Biska, wytwarzanego na bazie jemioły aperitifu, który produkowany jest w środkowej części Istrii.

 

 Photo Credit: Pixabay.com / CC0