Na wakacjach czy wyjeździe służbowym nie powinno nam zabraknąć dobrego jedzenia. Poznawanie nowej kuchni czasem może okazać się wielką niewiadomą. Jeśli mamy puste brzuchy, ciężko skupić się na otaczającym nas pięknie, w pełni docenić atrakcje danego miejsca. Czego możemy się spodziewać, przebywając w Chorwacji? Jaką kuchnię i przysmaki oferuje nam ten kraj?
Chorwacka kuchnia słynie przede wszystkim z wyrobów mięsnych, ryb słodkowodnych i warzyw. Znana jest też jako kuchnia wielu regionów. Ich pochodzenie sięga aż do czasów prasłowiańskich i antycznych. Przyrządzane potrawy cechuje nuta tradycjonalizmu połączona z nowoczesną techniką. Dania godne polecenia dla wybranych regionów:

  • Chorwacja Centralna-dania makaronowe z sosami mięsnymi, maultaschen czy ravioli,
  • Wybrzeże-śródziemnomorskie dania z ryb, ser paszki, brudet na kilka sposobów (różne rodzaje ryb, pomieszane z rakami lub muszlami),
  • Zagrzeb-dania serowo-makaronowe, świeży ser, strucle, łazanki z zielonymi warzywami,
  • Istria – dania morskie takie jak: ryby, raki, mięczaki, dania kontynentalne czyli gęste zupy, kluski z ciasta makaronowego, dania z truflami, z dziczyzny, z drobiu czy wieprzowiny,
  • Slawonia – smaczne szynki i wędliny,
  • Kvarner – największe krewetki w całym Adriatyku, jagnięcina, kluski podawane z gulaszem czy pieczone kasztany jadalne.

Każdy człowiek, nawet ten z najbardziej wymagającym podniebieniem, znajdzie tu coś dla siebie. Ważną cechą chorwackiej kuchni jest świeżość serwowanych przysmaków. Składniki sezonowe, bardzo wysokiej jakości, najczęściej pochodzą z ekologicznych upraw. W dodatku do każdej z potraw serwowane są bardzo smaczne chorwackie wina, które cieszą się niebywałą wprost popularnością. Oczywiście trzeba dodać, że ceny są adekwatne do tego, co znajdziemy na naszym talerzu.

Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Państwu DOBAR TEK!